søndag, januar 30, 2011

Vafler av ukjent opphav

En av grunnene til at jeg begynte med bloggen og alle matoppskriftene var for å ha en bedre måte å lagre de for ettertiden. Både for meg selv og for at andre kan bruke de.

I dag ryddet jeg gjennom en masse gamle håndskrevne lapper fra da jeg var yngre og fikk oppskrifter med meg på hybel. Jeg tvang min mor til å gå gjennom flere av mine favorittoppskrifter slik at jeg kunne ha de når jeg ville lage til meg selv.

De fleste av de var skrevet i min fryktelige håndskrift på vanlig linjert skriveblokk-papir. Ikke særlig pent. I dag har jeg bladd og skrevet og bladd og skrevet mer. Helt bakerst i en plastmappe fant jeg til slutt denne lappen:


Jeg må helt ærlig si at jeg ikke har noen anelse om hvor denne oppskriften kommer fra. Jeg vet ikke hvem som har skrevet den, eller hvorfor jeg har den i mappen min. Den er tydelig revet av noe som den en gang var teipet fast til.

Jeg kan ikke si at jeg noen gang har prøvd denne oppskriften, men i følge lappen skal de være knallgode! :D Det kan jo være de var det siden jeg har stjålet denne lappen, men......

Jeg lover at dette blir oppskriften jeg bruker neste gang det skal lages vafler her i huset. For nå nøyer jeg med å legge den ved her skulle dere ønske å prøve.

"Knallgode vaffler!
  • 2 egg
  • 2 ss sukker
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1/2 ts kardemomme
  • 2 dl fløte
  • 6 dl kefirmelk
  • 75 gr smeltet smør
  • ca 4 1/2 dl hvetemel
Slå røren sammen og la den svelle litt før du begynner å steke."

Gi meg en tilbakemelding da hvis dere gjør et forsøk. ;)

Sushi på en lørdag (restaurantmat) - Sumo

I går var jeg ute for å spiste lunsj med en venn. Den opprinnelige planen var Godt Brød, men der er det alltid så fryktelig fullt. Det var også tilfellet i går. Var bare å snu i døra og finne på noe annet. Jeg hadde allerede vært ute med forslaget om sushi siden det var lenge siden for min del, sushi er liksom ikke vintermat. Det ble Sumo i Naumannsgate siden den ligger rett over veien for Godt Brød.

                                                                                                                Vi har spist på Sumo flere ganger før og det er alltid litt blandet der. Servitørene er litt småtrege, det er forvirring om hva som er på menyen, eller de klarer ikke å gjøre tilpassninger for allergier. Denne gangen var det menyen som var vanskelig. Vi etterspurte en lunsjmeny som de har hatt tidligere og servitøren forteller først at denne kun er tilgjengelig i løpet av ukedagene. Det er jo greit det forsåvidt, men så virker det som om hun ombestemmer seg og forteller oss at en variasjon av lunsjmenyen er tilgjengelig til klokken 16.

Når vi skal bestille kommer det en annen servitør som helt kategorisk forteller at lunsjmenyen kun er i ukedagene. Vi er litt forvirret, men klarer nå kjapt å få bestemt/ombestemt oss. Sushi til meg og nudler til K.
 


18 biter sushi, hvorav ganske mange (10) består av laks, til 245,- kroner. Det er vel i overkant av hva jeg syns er ok, men fisken var god den. Bitene er passe store og jeg blir jo helt fint mett av 18 biter.

K fikk nudler til en noe rimeligere pris, men 160,- kroner er jo ikke BILLIG for en middels stor tallerken med nudler. Jeg er ikke helt sikker på hvor tanken kom fra, men han endte måltiden med bemerkningen "Tror jammen det er nøtter i denne sausen.". Dere får tolke det som dere vil. :)

                                                                                                               Så en oppsumering... Maten er OK, men ikke så mye mer. Det er noe stivpriset, servitørene er ikke alltid like oppmerksomme som en skulle ønske og de kunne vel smilt litt mer også, men de var flinke med vannpåfyll. En er mett når en går, men savner nok litt mer før jeg vil anbefale Sumo fremfor andre sushirestauranter i Bergen. Nama eller Red Sun vil nok gjøre deg mer fornøyd.

lørdag, januar 29, 2011

Fredagskveld med haggis og hyggelige mennesker

Det har ikke blitt så mye matblogging i det siste. Dette skyldes at jeg ofte har erstattet skikkelig middag med frossenpizza og andre ferdigprodukter. Det er ikke noe som inspirerer til blogging og det har jo også begrenset nytteverdi for andre.

                                                                                                                MEN, på fredagskvelden ble jeg invitert på middag hos gode venner. Haggis stod på menyen og det hadde jeg aldri spist før. Jeg må inrømme at jeg var skeptisk. Selv om jeg har sett haggispakkene i butikken (de ser ikke farlige ut), så var ideen om hva det er laget av nok til å gjøre meg litt grøssende. Dette med innmat er noe som gjør mange litt usikre.

For alle dere andre der ute som er skeptiske så kan jeg nå avklare.... Haggis er GODT! :D

                                                                                                                  Haggis er bygg, malt og stekt kjøtt/lever/hjerte/lunge fra ønsket dyr, fett og en masse krydder. Det at det var så krydret var det mest overraskende med hele greia. Massen/deigen fylles i fåremage, vom eller tarm og dette kokes eller stekes så i ovn.

Det hele serveres med kålrabistappe og potetstappe.

                                                                                                                 Vil anbefale at alle, som syns nye matopplevelser er gøy, prøver dette og kanskje fjerner noe av myten rundt haggisen.

Vi fikk forresten hjemmelaget brownies med is til dessert, men da glemte jeg å ta bilde..

Det var en svært koselig kveld!

torsdag, januar 27, 2011

Det å fortelle en historie

Av og til blir en bare bitt av en tilfeldig tanke. En klarer ikke helt å bli kvitt den før en har tenkt, grublet, stusset og snudd på den en stund. Dette skjer gjerne meg sånn på kveldstid, rett før jeg skal legge meg.

Når jeg etter en lang dag endelig er klar til å legge hodet på puta slår en tanke seg ned i hodet mitt, og jeg har jo lært etterhvert at da er det ingen vits i å prøve å sove. Tanken må ut av hodet, eller i alle fall behandles på en eller annen måte først. Jeg har funnet ut at det å skrive den ned hjelper.

I går kveld dukket det opp en sånn tanke. Jeg vet ikke hvor den kom fra, men der var den:

Hva er det som gjør at enkelte mennesker er så mye flinkere til å fortelle historier enn andre?

Jeg er ikke særlig flink til dette med historier. Jeg glemmer poenget midt i historien, slik at jeg må finne på et nytt (som aldri fungerer), eller jeg hadde kanskje ikke noe poeng til å begynne med, så det hele bare koker ut i mumling. Jeg overdriver ikke nok til at det blir underholdende, eller jeg overdriver for mye og det hele blir bare teit. Kanskje jeg begynner å le midt i det hele, rett og slett fordi at alle ser på meg og venter på poenget, som aldri kommer, fordi det ikke var der? Ikke vet jeg.

Det fører uansett til litt tomme blikk hos tilhørerene som kjapt går videre til nye samtaletema etter jeg gir opp. :)

Noen mennesker har bare denne innebygde evnen til å fortelle historier på en god måte. De blir gjerne situasjonen eller festens midtpunkt med tilhørere som ler, kjenner seg igjen, humrer eller prøver å overgå med sine egne, gjerne dårlig fortalte historier (les; en som meg, som overdriver for mye).

Dette gjelder ikke bare de som forteller, men også de som skriver. Noen forfattere har bare en egen evne til å sette sammen ord på en slik måte at de flyr avgårde og tegner nydelige bilder i hodene til andre mennesker.

Jeg leser for tiden en bok som flere ganger har fått meg til å stoppe opp, for å tygge på formuleringene og som får tankene til å vandre avgårde til andre steder. Jeg kjenner jeg er litt misunnelig, men er også veldig glad for at slike ordsmeder fins. Om det er på fest eller i bokform. De gjør verden mer fargerik for oss andre.

Om jeg bare kunne lære å høre mer og prate mindre.....

onsdag, januar 26, 2011

Potetmos med bacon og sopp

Var litt lat i dag og trengte kjapp og enkel, men god middag.

Jeg er veldig glad i potetmos og dette er en variant som gjør den til hovedrett og ikke tilbehør. I disse lavkarbotider så er dette helt klart ikke bra, men det var akkurat det jeg følte for. :)


Til en person trenger du:

  • 350 gr poteter
  • 100 gr bacon
  • 100 gr champignon
  • 50 gr hvitost 
  • ca 1/2 dl matfløte
  • 1/2 liter kjøtt/grønnsaksbuljong
  • gressløk
  • 1 ss smør
  • pepper

Skrell og kutt potetene i store terninger. Kok i buljongen til de er møre.

Mens potetene koker skjærer du bacon og sopp i biter og steker i en stekepanne. Baconet bør være sprøstekt. 

Sil potetene og mos sammen med revet ost og smør. Tilsett fløten til du har ønsket konsistens på potetmosen. Smak til med pepper.

Server potetmosen med bacon, sopp og finhakket gressløk på toppen.

Dette er også deilig trøstemat skulle en føle seg litt uttafor. ;)

    tirsdag, januar 25, 2011

    Dagens ord - Dygd

    Dagens ord er ment som en fremheving av ord som jeg syns blir brukt for lite, har morsom klang, eller som bare representerer dagens "følelse" på en eller annen måte.

    Tidligere hadde jeg dagens ord på jobb sammen med en kollega. Det sluttet vi med når han sluttet, men i dag snublet jeg over et ord som jeg tenkte jeg skulle fremheve. (Og ja, til de av dere som leste forrige innlegg så er nok dette fortsettelsen på prokrastineringen...)

    Sakset fra Wiki: "Ordet dygd kommer fra gresk (arete) og ifølge blant annet Sokrates er dygd kunnskap, og kan læres. Rett kunnskap fører til rett handling. Rett handling fører til lykke."

    Og i følge Store norske leksikon: "Tradisjonen med å oversette ordet arete til 'dygd' fremhever forbindelsen til det å duge, å være dyktig eller flink til noe.

    Hos Platon er moralsk dygd knyttet til viten, det er en menneskelig karaktertilstand som innebærer viten om og begrunnelse av hva som er godt og dårlig.

    Hos Aristoteles er moralsk dygd en disposisjon hos mennesket til å føle det rette. Eks. på moralsk dygd hos Aristoteles er 'mot', 'måtehold', 'rettferdighet', 'vennlighet', 'ærlighet'."

    Om det er en viten eller en følelse bryr ikke jeg meg så mye om, men det er jo helt klart at vi alle burde tenke på og prøve ut dygden. Det er jo nesten magisk: "Gjør det rette og bli lykkelig".

    Etterstreb dygden folkens!

    P.S. Hvordan de kom fra arete til dygd må noen som er flinkere enn meg i greske bøyingssystemer forklare... Jeg droppet vel greskkurset etter to uker tror jeg...

    Restemiddag og pensumlitteratur...

    Da var oppvasken tatt, vaskemaskinen tømt og fylt igjen, restemiddagen fra i går varmet opp og spist og *trommevirvel* pensumlitteraturen for semestesterets BI-kurs er kommet! Det ER tirsdag dere! En skikkelig hverdag her i Sivens hule.

    Jeg har tatt et lite utsnitt av kveldens mulige underholdning. Som dere ser så er kontrollen til flimreboksen godt gjemt i sentrum der, men lurer jammen på om den må vike til fordel for en av de med sider som kan blas i....


    Egentlig så har jeg jo mest lyst til å fordype meg i denne:


    Det er ikke fordi den er så veldig spennende, men jeg føler litt for å bli ferdig med den nå.. Er ikke kommet lenger enn til side 246 og det går seeeeeeeint! Språket er til tider nydelig, men historien flyter for sakte.

    Dessuten ser den veldig mye mer spennende ut enn denne:


    Kompendium som er pensumlitteratur til dette semesteret. Den skriker ikke akkurat "god underholdning" og dermed må en spre bokstavinntaket utover så godt en kan...

    Kurset er forresten en del av en fremtidig "autoriasjon" innen forsikring som jeg håper jeg skal klare å skaffe meg etterhvert. Bare andre kurset jeg tar så langt, men så lenge jeg ikke får lov å ta mer enn ett per semester så får det ta den tiden som trengs.

    Nei....nå får prokrastineringen avsluttes her. *Vinker*

    mandag, januar 24, 2011

    Kylling jalfrezi

    Åååååh! I dag har jeg vært så flink! Kommet meg på trening på tross av litt sjaber (gøy ord) form, og så klarte jeg faktisk å lage skikkelig middag når jeg kom hjem også! Stolt! ;)

    I dag ble indisk og litt eksotisk (sammenlignet med kjøttkaker i alle fall). Ja, det ble indisk med en Siv-vri i alle fall.... Jalfrezi er en indisk curry som egentlig skal lages med marinert kjøtt og grønn chilli. Denne er litt annerledes.


    Funfact er at chilli i tidligere tider nok ble brukt i store mengder for å skjule dårlig smak på mat som kanskje ikke var helt spisbar lenger... Glad det ikke er tidligere tider lenger. ;)

    Igjen har jeg prøvd å lage middag bare til meg selv, men dette ble kanskje litt mye det også.. Ja, ja sunt i alle fall da! ;)


    Du trenger:
    • 150 - 200 gr kyllingkjøtt (i biter eller kjøttdeig)
    • 1 løk
    • 1 paprika
    • 100 gr fersk spinat
    • 1 boks hakkede hermetisk tomater
    • 4 cherrytomater
    • ca 1/2 ss garam masala
    • ca 1/2 ss tandori masala
    • ca 1 rød/grønn chilli
    • smør eller olje til steking
    • salt
    • 120 gr ris

    Kutt løk og paprika i biter og finhakk chillien uten frø. Når det gjelder chillien så må du selv tenke over hvor sterk du liker å ha maten. Hold gjerne igjen litt hvis du ikke liker ting så sterkt. Det kan alltid tilsettes mer, men det er vanskelig å ta ut...  

    Surr løken mør i en gryte. Tilsett de hermetiske tomatene, halvparten av paprikaen, spinaten revet i mindre biter, krydderet og chillien. La dette putre på middels varme i ca 10 minutter.

    Del kyllingen i passe store biter og brun lett i en stekepanne mens sausen koker.

    Bruk en stavmikser og mos sausen til den er fin og jevn. Du kan hoppe over dette steget hvis du vil ha sausen grov.  


    Ha den brunede kyllingen, resten av paprikaen og cherrytomatene i båter oppi sausen og la det hele koke på middels varme. Hvis du på dette tidspunktet setter på risen så er det hele ferdig samtidig.

    Mens det koker smaker du til med mer krydder og salt.

    Legg opp risen på en tallerken, ha over saus og kyllingbiter.

    Her kan du strø hakket fersk koriander over hvis du har det (det hadde ikke jeg) og servere med yoghurt naturell (hadde ikke det heller jeg).

    Da var mandagskvelden nesten over. Nå skal jeg se standup på tv og så skal jeg finne senga.

    Nyt mandagskvelden!

    søndag, januar 23, 2011

    Helga som gikk...

    Denne helga har forsvunnet litt ut i ingenting. Det hele begynte veldig bra med middag og noen øl på Naboen sammen med en venninne. Fikk deilige kjøttboller og nydelig Nøgne Ø Blond.

                                                                                                                              Kvelden vandret deretter videre og vi fikk flere øl og mye godt selskap. Så langt var helgen superfin den. Men så kom lørdag morgen. En er ikke i form og først så trodde jeg jo at jeg bare var litt fyllesyk, men når det da ikke gikk over utover dagen så innså jeg at her hadde jeg trukket imunforsvaret for langt. Såh... syk igjen. Sofa hele resten av helga, men noen lyspunkt har det jo vært da.


    Jeg har øst på med usunne greier som snop (stjernemix fra Haribo) og potetgull. Jeg har også prøvd å veie opp med klementiner og te uten søtning. Te uten noen form for søtning er en deilig selvoppofrende kos.

    Og så middag da. Enkelt nok til at en sykling som meg kan fikse det uten problemer og også veldig tilfredsstillende.

    I dag ble det stekt svinekotelett med veldig frisk og god salat. Koteletten krydres bare med salt og pepper og stekes i stekepanne. Mens den steker river du en hjertesalat i biter, deler 1/3 agurk i store biter, skjører snackspaprika i ringer og deler cherrytomater i passende båter. Bland det hele i en skål og tilsett ca 1/2 spiseskje sitronolje over. Dryss på litt hakket vårløk, en klype salt og en klype nykvernet pepper.

     
    Oljen fikk jeg som takk for kattepassing av en kollega i fjor sommer. Den har litt begrenset bruksområde, men til helt enkle salater er den veldig god. Også god til skalldyr.


    Til dessert i dag fikk jeg en hel kopp med frosne bær.  :) Det er noe av det beste jeg vet. Skulle bare ønske de hadde droppet å bjørnebærene. De er rett og slett ikke særlig gode når de er frosne.

    Håper dere alle koser dere så godt som dere kan nå i helgens siste timer. Det er vel omtrent nå søndagsdepresjonen siger innover de fleste. Da hjelper det med en diger tekopp og en liten sjokoladebit..... ;)

    lørdag, januar 22, 2011

    Marmor muffins

    Dette er verdens enkleste oppskrift og gir supert resultat hver gang. For sånne som meg som ikke er superflinke og som ikke alltid får til det vi prøver på så er dette den perfekte oppskriften. Ser litt kule ut, er superenkle å lage og det går fort også. 

    Får du besøk på kort varsel så er disse superenkle å blande sammen. 


    Jeg pleier vanligvis å bruke denne oppskriften til marmorkake, men denne gangen hadde jeg tenkt å ta med på jobb og da er muffins litt lettere å fordele. :) 


     Røren holder til en form på ca 1 1/2 liter eller ca 17 middels store muffins.

    • 200 gr romtemperert smør
    • 2 1/2 dl sukker
    • 2 ts vaniljesukker
    • 3 egg
    • 4 dl hvetemel
    • 1 ts bakepulver
    • 1 dl fløte eller melk
    • 2 ss kakao

    Sett ovnen på 175 grader. Smør formen godt, eller bruk papirformer. 


    Rør sammen smør, sukker og vaniljesukker i en stor bolle. Tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hver gang.

    Bland mel og bakepulver sammen og tilsett dette vekselvis med fløten. Ta av 1/3 av røren til en annen bolle og bland inn kakaoen.

    Bruk en spiseskje og legg i litt av den lyse røren og litt av den med kakao. Rør forsiktig rundt slik at de to blander seg litt.

    Stek midt i ovnen i ca 20-25 minutter. Bruk en trepinne for å sjekke om de er ferdige. Når det ikke sitter deig igjen på pinnen er de gjennomstekt.


    Hvis du vil lage en kake legger du rørene lagvis (lys nederst, brun i midten og lys på toppen) før du rører rundt. Kaken trenger ca 55 - 60 minutter før den er ferdig stekt. 

    torsdag, januar 20, 2011

    Bakte smultringboller med rosa sjokoladeglasur

    Første gang jeg skulle prøve meg på disse ble det bare skuffelse. Jeg kom ikke lenger enn til å blande melk og smør før jeg merket at jeg ikke hadde gjær! Skuffelsen var stor og motivasjonen døde helt. Prøvde 10 minutter å finne noe annet jeg kunne lage, men ingenting var liksom godt nok....

    Til slutt prøvde jeg meg med muffins med mørk sjokolade. Og jammen gikk ikke de til he***** også.. Av en eller annen grunn ville de ikke stekes helt igjennom. Til slutt var de nesten sorte utenpå og allikvel nesten rå inni.. Av og til går det bare ikke veien...

    NÅ har jeg prøvd igjen og denne gangen har jeg handlet med liste.... ;)


    For å kunne lage altfor mange smultringboller (ca 30) trenger du:

    • 3,5 dl melk
    • 30 gr smør
    • 50 gr fersk gjær
    • 150 gr sukker
    • 1 ss vaniljeekstrakt (kan erstattes med 1 ts vaniljesukker)
    • 1/2 ts kanel
    • 1 klype salt
    • 2 egg
    • ca 650 gr mel

    Smelt smør i en liten kjele. Ha melken oppi smøret og sjekk temperaturen. Varm eller kjøl ned blandingen til den er ca 37 grader.


    Bland gjær sammen med smør og melkeblandingen i en stor bolle.



    Tilsett sukker, kanel, vaniljeekstrakt, egg og salt. Bland godt sammen.

    Bland i litt og litt mel og elt sammen til blandingen er jevn og fin. Klapp deigen rund og jevn, strø litt mel over og dekk den til. Sett den lunt og la deigen heve i ca en time, eller til den er blitt dobbelt så stor.


    Når deigen er ferdig hevet tømmer du den ut på melstrødd underlag og elter litt. Del deigen i to slik at den er litt enklere å håndtere. Kjevle den ene delen av deigen til den er ca 2 cm tykk.


    Skjær ut "smultringene". Du kan bruke cookie-kutter eller annet passende redskap. Jeg brukte en drinkshaker og en saltbøsse. De var omtrent passe størrelse trodde jeg. Det viste seg at drinkshakeren passet helt supert, men saltbøssen var tydeligvis for liten så når disse hevet og stekte seg så ble det mer boller enn smultringer (derav navnet)... Ja, ja da har en lært det også.

    Ønsker meg skikkelig cookiekutter..... ;)

    Ta det som er igjen av deigen, elt sammen med del nummer to og kjevle ut igjen. Skjær ut boller, elt, kjevle osv osv osv. Til du har brukt opp all deigen.


    Etter du har kuttet ut "smultringbollene" og lagt de på bakepapir skal de heve igjen. Ca 45 minutter på lunt sted under et rent kjøkkenhåndkle.

    Mens de hever siste gang forvarmer du ovnen til 190 grader. Stek de så i ca 8 minutter.


    Glasur:

    • 50 gr smeltet smør
    • 175 gr melis
    • 50 gr hvit sjokolade
    • 3 ss melk
    • 2 ts vaniljesukker
    • konditorfarge

    Varm smør og melk i en liten panne og tilsett sjokoladen i biter. Rør blandingen godt sammen og ta den av varmen. Det er litt viktig at blandingen ikke koker. Rør så melis og vaniljesukkeret inn i sjokoladeblandingen. Kjøl ned mens du rører av og til.

    Jeg laget først hvit sjokoladeglasur og tilsatte så rød konditorfarge for å få den rosa. Annen farge kan selvsagt brukes. Prøv deg frem med mengden farge til den er slik du vil ha den.



    Gjærbakst har aldri vært min "greie", men jeg har en plan om å øve på dette i løpet av 2011. Jeg kan si jeg er kommet meg et skritt videre rett og slett fordi ting nå hever. Så får vi ta smak og utseende på et senere tidspunkt. ;)

    Inspirasjon og oppskrift til dette finner du her. Manuela lager bare helt fantastiske bakverk!

    Elt i vei!

    onsdag, januar 19, 2011

    Gullars-gryte (Siv-tilpasset Gulasj)

    Prosjekt "Bli Frisk" fortsetter med denne litt sterke og veldig varme suppen. Tittelen fikk jeg fra en kollega da jeg fortalte henne hva jeg skulle lage til middag. Grunnen til at jeg ikke føler for å kalle dette en Gulasj-suppe er at jeg har tilpasset den litt til det jeg hadde og det jeg fikk på butikken. Jeg har også fjusket litt i tilberedingen slik at det skulle gå kjappere. Jeg lager jo tross alt bare mat til meg selv. Orket ikke vente i timesvis før jeg spiste.


    I skrivende stund oppdaget jeg at det også er en annen og mye flinkere blogger som har skrevet om akkurat denne suppen i dag.... Hvis du vil se en annen og trolig mer korrekt måte å gjøre dette på kan du se her.

    Til to stykker + rester til kveldsmat trenger du:

    • 400 gr kjøttdeig/karbonadedeig
    • 150 gr bacon
    • 2 poteter
    • 1 stor gulrot
    • 1 løk
    • 1 vårløk
    • 1 fedd hvitløk
    • 1/2 paprika
    • 1 boks hakkede hermetiske tomater
    • 1/2 liter kjøttbuljong
    • 1 ts paprikapulver
    • 1 ts pepper
    • 1/2 ts karve
    • 2 ts chillipulver
    • 1 ts timian
    • 1 ts oregano
    • 1 ss sukker

    Stek kjøttet i en dyp stekepanne eller en gryte sammen med bacon og løk i terninger. Mens dette steker skreller og kutter du poteter og gulrot i terninger. Skjær vårløk i ringer og paprika i strimler.

    Når kjøttet er stekt tilsetter du buljongen, de hermetiske tomatene og grønnsakene. Ha i sukker og krydder, men spar litt av chillipulveret. Det er kjedelig hvis det blir FOR sterkt.

    La det hele putre i 20 - 30 minutter. Smak til med chillipulver og ev. annet du føler mangler.


    Serveres med godt brød. Du kan også tilsette en skje rømme eller crème fraîche i hver bolle ved servering.

    mandag, januar 17, 2011

    Wrap med hjemmelaget kyllingnuggets

    Det er tid for middag igjen.... Det skjer visst hver dag det. :)

    Kyllingnuggets er noe jeg lager hver gang det er søndag, eller jeg ikke gidder å gå ut, og jeg har uendelig lyst på snacks. Det er passe usunt, men innenfor noen grenser som jeg har satt for meg selv. Og så er det jo veldig godt da. ;)


    Som jeg har skrevet før så har jeg alltid kyllingfilet i fryseren. Det gjør det enkelt å aldri være helt tom for middag. Det ble en mindre i fryseren i dag. :)

    Oppskriften i dag er til 2 wraps. Om du velger å spise begge selv eller dele de på to personer er opp til dere.

    Til kyllingnuggetene trenger du: 
    • 1 kyllingfilet
    • 1 egg
    • strøkavring
    • salt
    • pepper
    • smør til steking
                                                                                                                               Skjær kyllingen i passe store biter. Husk på at de skal inn i en wrap så ikke FOR store. Rør egget godt sammen i en dyp tallerken. Ha strøkavring, en klype salt og en klype pepper i en annen tallerken.

                                                                                                                                Dypp kylling i egg slik at hele dekkes godt. Rull så i kavringen. Samme bit skal så tilbake i egget for så å rulles i kavring igjen. To ganger altså per bit.


    Legg de ferdigrullede bitene på en tallerken mens du klargjør resten.

    Sett på ovnen på 150 grader. Lag til fyllet.

    Fyll:

    • 1/4 agurk
    • 3 - 4 cherrytomater
    • 4 skiver paprika
    • 4 blader hjertesalat
    • 1 håndfull revet hvitost (jeg gikk for jarlsberg)
                                                                                                                               Skjær agurk i stenger, tomater i kvarter, paprika i skiver eller staver og riv hjertesalaten i biter. Riv ost.


    Når ovnen er varm legger du inn to hvetetortilla til varming. Pakk gjerne disse inn i alufolie. De skal stå ca 15 minutter. Eller bruk anvisning på pakken.

    Stek kyllingnuggetsene i olje eller smør i stekepanne. Jeg bruker smør da jeg syns det gir bedre smak. Stek på middels varme slik at de rekker å bli gjennomstekte uten at kavringen svir seg. Legg de ferdigstekte nuggetsene over på papirhåndkle slik at ev. overskuddsfett tørkes av.


    Når tortillalefsene er varme tas de ut av ovnen og en fyller de med ost, grønnsaker og kylling. Dersom en ønsker kan en bruke søt chillisaus, chillimajones eller annen ønsket saus i. Jeg spiste mine uten da jeg ønsket meg en ren og enkel smak i dag.


    Brett fint sammen og nyt! :)

    Dagens artist - Jarle Bernhoft

    Enkelte dager er det noen ting som bare skiller seg ut. Det kan være et ord, en film, et sitat, osv osv. I dag var det en artist.  

    Jarle Bernhoft har vært dagens soundtrack.

    Det er selvsagt ikke første gang jeg hører musikken hans, men den kom tilbake til meg i dag gjennom en tidligere kollega. Jeg likte det han gjorde sammen med bandet Span tidligere, men liker enda bedre det han gjør HELT alene. Det å se en mann sitte på scenen alene og lage musikk som fra et helt band uten å bli "oneman-band" (som alltid er litt corny) er bare helt fantastisk! :D


    Han gjør det selvsagt ved å sample seg selv og så spille nye lyder på toppen. Jeg lar meg imponere jeg. Både av musikalitet, sound, sjel og stemme. Deilig!

    Ja og så er han jo også blitt litt ekstra stilig med ny sveis. ;) En er da tross alt jente....

    Legger ved disse to videoene så kan du ta valget selv.....


    Enjoy!

    P.S Satser på jeg får sjansen til å gå på konsert om ikke så altfor lenge. :D

    lørdag, januar 15, 2011

    Varm melk med honning + +

    Jeg er glad i kjerringråd. Det er ikke alltid jeg tror noe på de, men de er ofte fornøyelige å lese og noen har psykologisk effekt om de ikke egentlig hjelper. Jeg dropper derfor innimellom innom denne siden. Der står det mye rart og mange råd, men det beste er egentlig kommentarene til alle de som har prøvd de ut.

    Vond hals har plaget meg litt ekstra den siste uka og jeg tenkte jeg skulle prøve ut et gammelt kjerringråd mot akkurat dette. Siden det er kveld og det ikke ville være dumt å få seg en god natts søvn på toppen så tenkte jeg at varm melk med honning måtte være perfekt.

    Jeg syns egentlig at den helt enkle melk + honning kombinasjonen er litt kjedelig. Jeg tilsetter derfor litt ekstra i min melk slik at den blir litt mer spennende. 

     

    Til en stor kopp trenger du:

    • ca 3 dl melk
    • 1 ss honning
    • 1/2 ts kanel
    • 1/2 rute hvit sjokolade

    Varm opp melken i en liten kasserolle. Rør ut honning og kanel. Når melken når kokepunktet tar du den av varmen. Tøm melken oppi favorittkoppen og riv litt hvit sjokolade over. Nyt!

    Det er jo selvsagt honningen i dette brygget som skal hjelpe mot vond hals. Honning skal også kunne hjelpe mot en masse andre ting. Alt fra hemoroider og kviser til brannsår, slanking, helvetesild og pollenallergi så vidt jeg har sett. Det er vel den antiseptiske effekten det går på i de fleste tilfeller. Det skal visst også fungere bra på sår.

    Honning har vi mennesker brydd oss om veldig lenge. Den eldste honningen vi har funnet var ca 3 500 år gammel. Egypterene visste å kose seg de også. :)

    Med så mange gode argumenter så er det bare å finne frem den gule boksen i skapet. Putt honning både i mat og drikke, men ikke gi det til barn under ett år.

    torsdag, januar 13, 2011

    Wok med det jeg hadde i skapet

    Når en sitter hjemme og er syk sånn som jeg har gjort i dag så blir en etterhvert litt rastløs. Er syk nok til å ikke gå på jobb (feber), men ikke syk nok til å ligge rett ut i senga hele dagen.

    Har derfor flyttet meg til sofaen, men når dagen går så blir en også sulten. En trenger jo mat selv om en er syk. Konsekvensen av å være full i feber er at en ikke har noe spesielt lyst til å gå ut for å handle og en burde vel heller ikke det...

    Måtte derfor kikke litt ekstra i skapene for å finne noe å lage. Jeg snublet over en masse krydder som jeg hadde glemt at jeg hadde så om ikke lenge må jeg få laget meg en bedre ordning for oppbevaring av disse. Kikket litt på denne og ble supermisunnelig... Tror noe lignende må bli hobbyprosjekt om ikke lenge...

    Men til maten! :)

    Når en er i tvil så kan en nesten alltid lage WOK!
     

    Jeg hadde kylling i fryseren og en del grønnsaker i kjøleskapet og chillisaus har jeg jo ALLTID. Ris fant jeg også, bakerst i skapet.

    Til 2 personer trenger en:
    • 1 - 2 stk kyllingfilet
    • 1 gulrot
    • 1/2 rød paprika
    • 1 bit ingefær
    • 1/3 - 1/2 broccoli
    • 120 gr ris
    • søt chillisaus
    • olje til steking
    Først setter en risen til koking. Mens denne koker skjærer en kyllingen i strimler og grønnsakene i passe store biter. Jeg liker å skjære gulrot i ganske tynne strimler, men beholder broccolien i relativt store biter. Finhakk ingefær.

     
     

    Stek kyllingen i en dyp stekepanne eller i en wok. Legg kjøttet til side mens du steker grønnsakene. Begynn med gulrot og broccoli siden de må steke lengst for å bli møre og tilsett paprika og ingefær etter noen minutter.


    Ha så kyllingkjøttet og risen oppi woken sammen med grønnsakene. Ha noen spiseskjeer chillisaus over det hele og bland godt. Når alt er gjennomvarmt igjen er den klar til servering.


    Siden det bare er meg her i huset har jeg med denne oppskriften sørget for at jeg også har kveldsmaten klar. Siden en gjerne blir slappere utover kvelden så kan kanskje dette være like greit.

    Ha en fortsatt fin januardag! Det er snart helg!