torsdag, desember 30, 2010

Granateple - rensking

Granateple et en deilig frukt! Kan brukes i sauser, salater, dressinger, smoothie, desserter og drinker. Eller så kan en gjøre det som jeg liker aller best... bare spise den!

Problemet med granatepler er at de kan være litt vanskelig å renske. De griser en del og det er helt klart ikke noe du setter deg ned for å gjøre i hvit skjorte...

Jeg har sett utrolig mange rare triks når det kommer til skrelling og rensking slik at en kan komme til de deilig røde granatsplintene på en mest mulig effektiv måte, men alt er litt "knotete". Har prøvd skjæring, banking, risting osv osv. Enten så knuser en for mange av bærene eller så er en klissete omtrent til albuen.


For en stund tilbake ramlet jeg over en helt glimrende metode (syns jeg)! Husker dessverre ikke hvor jeg leste om den, men vil jo understreke at jeg ikke kom på dette selv, selv om jeg har tilpasset litt.

Du trenger:

  • Granateple
  • Stor bolle fylt halveis opp med vann
  • Spiss kniv
  • Sil

Skjær av toppen av granateplet. Lag ett snitt med en kniv fra toppen og rundt hele granateplet. Bare så dypt at du kutter skinnet. Ta tak rundt eplet med tomlene på toppen og del eplet i to med hendene. Foreløpig har en kommet unna med det uten særlig gris.

Del så hver halve opp i deler med hendene. Snitt litt i det ytre skallet hvis de ikke vil knekke lett. Knekk der de hvite celleveggene er og du får ut litt store "biter" med hvitt i midten (disse er ganske greie å renske) og sitter igjen med noen biter som har skall og cellevegger der det også sitter igjen gjenstridige frø.

Ta en og en, ev. flere hvis de er små, av granateplebitene oppi bollen. Under vann kan du nå skrelle frøene forsiktig fri fra fra skinnet og det hvite.

Dette gir mindre søl på klær, hender og kjøkkenbenk og frøene går ikke så lett i stykker.

Frøene vil legge seg på bunnen og alt det hvite flyter opp.
 
Når du har renset hele granateplet, fjerner du det hvite som flyter ved først å ta ut de store bitene med hendene. For å fjerne de små bitene setter du bollen i vasken og fyller forsiktig på med vann til det renner over kanten av bollen. Pass på at ikke frøene rotes opp fra bunnen av vanntrykket.

Sil så av vannet og du sitter igjen med en mengde deilige granatsplinter som kan brukes til nesten alt! :)

Hvis du ikke trenger alle med en gang så kan de fint fryses, men pass på å tørke av de i ett kjøkkenhåndkle først slik at de ikke fryser sammen til en diger klump.

Lykke til!

Ingen kommentarer: