onsdag, desember 29, 2010

Aprikossuppe

I dag ville jeg lage noe litt spesielt til dessert. Valget falt på en suppe.

Det er første gang jeg har prøvd dette, men det gikk egentlig ganske så bra. Det fine med denne desserten er at den lages av ingredienser som det ikke er noe problem å ha i huset hele tiden. Ja, bortsett fra pynten da. ;)Til ca 5 porsjoner trenger du:

1 l vann
ca. 1 dl sukker
10 stk tørket aprikos
½ stk vaniljestang
500 g hermetiske aprikoser + lake
½ dl rosiner
10 stk jordbær

Skjær de tørkede aprikosene i skiver.

Del en halv vaniljestangen på langs og skrap frøene ut med en teskje. 

Ha vann, vaniljefrøene, vaniljestangen, laken fra de hermetiske aprikosene og de skivede aprikosene i en kjele. Kok opp og ta kjelen av varmen. 

Fisk ut vaniljestangen. Det finnes mange fine oppskrifter der ute på hjemmelaget vaniljesukker. Stangen du har brukt i suppen kan vaskes, tørkes og brukes til dette dersom du ønsker det. ER jo kjedelig å kaste slike deilige ting som vanilje. Husk bare å tørke den skikkelig...

Sil ut de kokte aprikosene og bland de sammen med de hermetiske aprikosene. Mos aprikosene med stavmikser, i blender eller annet egnet apparat. Sil så aprikosgrøten sånn at alle klumper blir borte.

Ha alt tilbake i kjelen. Hvis du ønsker en helt glatt suppe kan silingen gjentas til du er fornøyd med konsistensen.

Suppen kan lages i god tid før middag. Den varmes opp igjen rett før servering. Da slipper en å stresse med dessert mens en egentlig har lyst å nyte hovedretten. 

Tilsett rosiner rett før servering.

Snøegg: (Droppes hvis en ikke tåler egg)

2 stk eggehvite
en liten klype salt
2 ts sukker
½ stk vaniljestang

Splitt den andre halve vaniljestangen og ta ut frøene. Det er faktisk enklere å gjøre dette i to omganger, en gang for suppen og en gang for eggene. Det er vanskelig å avgjøre hvor mye som er halvparten av frøene dersom en splitter hele stangen med en gang.

Visp eggehvitene nesten stive med en pitteliten klype salt. Tilsett sukker og vaniljefrø, visp stivt.

Form små egg med to teskjeer og legg de forsiktig i suppen. La eggene heve seg noen minutter. Lag eggene mindre enn du hadde tenkt du ville ha de. Mine snøegg ble altfor store og fikk ikke den konsistensen de skulle ha.


Server aprikossuppen varm med friske jordbær.

1 kommentar:

pepperkverna sa...

Morsom kombinasjon.Hege