Jeg har snakket om å lage kardemommekringler hele julen. I dag var siste sjanse så da blir det dagens prosjekt.
Litt dumt at jeg laget de en times tid før middag. Vi var litt sultne så det ble vel til at vi dempet lysten på middag noe... :)
Litt dumt at jeg laget de en times tid før middag. Vi var litt sultne så det ble vel til at vi dempet lysten på middag noe... :)
Denne oppskriften gir mellom 20 og 30 kringler.
Kringler:
- 25 g gjær
- 25 g smør
- 2 1/2 dl melk
- 1 dl melk
- 3 ss sukker
- 1/2 ts salt
- 1 egg
- hvetemel
Smuldre gjæren i en stor bolle. Smelt smøret og tilsett melken. Varm bladingen til 37 °C. Hell væsken over gjæren og rør sammen til gjæren er helt oppløst.
Tilsett kesam, sukker, salt og egg. Rør til alt er godt blandet.
Rør i mel til deigen er smidig og slipper bakebollen. Strø litt mel over deigen, dekk med plast og la den heve i ca 30 minutter på et lunt sted.
Fyll:
- 150 g smør
- 6 ss sukker
- 2 ts malt kardemomme
Rør sammen smør, sukker og kardemomme.
Etter heving eltes deigen lett. Del den i to like store deler. Kjevle hver del ut til et rektangel på ca 30 x 35 cm.
Fordel fyllet tynt på den nedre halvdelen av leivene. Brett deigen dobbelt fra langsiden.
Kjevle deigen forsiktig ut igjen til den er ca 20 cm bred. Skjær den i 1 ½ cm brede remser.
Kjevle deigen forsiktig ut igjen til den er ca 20 cm bred. Skjær den i 1 ½ cm brede remser.
Stek kringlene midt i ovnen på 250 °C i ca 10 minutter.
Pynt:
- melk til pensling
- strøsukker
Dypp kringlene i sukker med en gang de kommer ut av ovnen. Rist forsiktig av løst sukker.
Ev. pensle lett med melk, vent litt og dypp kringlene i sukker.
En kan også pynte med et lett sveip sjokolade (smeltet og dryppet/stripet over), lett melisglasur eller annet en måtte ha lyst å prøve.
La kringlene avkjøles på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar