onsdag, desember 29, 2010

Kardemommekringler

Jeg har snakket om å lage kardemommekringler hele julen. I dag var siste sjanse så da blir det dagens prosjekt.

Litt dumt at jeg laget de en times tid før middag. Vi var litt sultne så det ble vel til at vi dempet lysten på middag noe... :)


Denne oppskriften gir mellom 20 og 30 kringler.

Kringler:
  • 25 g gjær
  • 25 g smør
  • 2 1/2 dl melk
  • 1 dl melk
  • 3 ss sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg
  • hvetemel

    Smuldre gjæren i en stor bolle. Smelt smøret og tilsett melken. Varm bladingen til 37 °C. Hell væsken over gjæren og rør sammen til gjæren er helt oppløst.


    Tilsett kesam, sukker, salt og egg. Rør til alt er godt blandet.

    Rør i mel til deigen er smidig og slipper bakebollen. Strø litt mel over deigen, dekk med plast og la den heve i ca 30 minutter på et lunt sted.


     Lag fyllet mens deigen hever.

    Fyll:
    • 150  g smør
    • 6 ss sukker
    • 2 ts malt kardemomme
    Rør sammen smør, sukker og kardemomme.

    Etter heving eltes deigen lett. Del den i to like store deler. Kjevle hver del ut til et rektangel på ca 30 x 35 cm.   

    Fordel fyllet tynt på den nedre halvdelen av leivene. Brett deigen dobbelt fra langsiden.

    Kjevle deigen forsiktig ut igjen til den er ca 20 cm bred. Skjær den i 1 ½ cm brede remser.


    Vri remsene om seg selv og form til kringler. Legg de på en stekeplate med bakepapir. 
    Stek kringlene midt i ovnen på 250 °C i ca 10 minutter. 


    Pynt:
    • melk til pensling 
    • strøsukker

    Dypp kringlene i sukker med en gang de kommer ut av ovnen. Rist forsiktig av løst sukker.

    Ev. pensle lett med melk, vent litt og dypp kringlene i sukker.

    En kan også pynte med et lett sveip sjokolade (smeltet og dryppet/stripet over), lett melisglasur eller annet en måtte ha lyst å prøve.

    La kringlene avkjøles på rist.


    Kringlene er best når de er helt nybakte. De kan fryses, men da dropper en sukkerdyppingen og strør da heller litt sukker over når de er opptint og varmet litt. 

    Ingen kommentarer: