tirsdag, desember 28, 2010

Hjortelapskaus

Mor har skutt hjort i høst og når de aller beste bitene er tatt ut så sitter en igjen med sånt kjøtt som en ikke skjems av å bruke i lapskaus. Jeg er ikke en av de som med god samvittighet kan skjære opp filetene i biter og så koke kjøttet i timesvis. 

Det er nemlig det en gjør når en skal lage lapskaus. En koker det en måtte ha i huset av grønnsaker sammen med kjøtt til alt er godt forbi mørt og grønnsakene begynner å falle fra hverandre. Kjøtt og grønnsaker kommer sammen i herlig symfoni gjennom varmebehandling og krydring i diger gryte.

Det hele er veldig ukomplisert.

Det går ann å bruke andre typer kjøtt i tillegg til bacon, pølser osv. Krydderet tilpasses til typen kjøtt. Andre typer grønnsaker og kåltyper er også gode i.

Til en diger gryte som er mer enn nok til 5 personer trenger du:

ca 900 g hjortekjøtt 
smør/margarin til steking (bruk olje hvis du er laktoseintolerant)
2 stk løk
pepper
2 ts tørket timian
3 stk laurbærblad, hele
10 stk potet
5 stk gulrot
1 stykk mellomstor kålrabi
3/4 purre
3 terninger kjøttbuljong (noen biljonger har gluten)

Slik gjør du:
Mor renser kjøttet fritt for sener og fett.
Det er ingen av oss som syns hjortefett smaker noe godt så Mor har renset nesten alt fettet bort sammen med sener og hinner. Da er det bare deilig reint kjøtt igjen.

Del kjøttet opp biter. Størrelsen bestemmer du litt selv. Kjøttet skal trekke så lenge at selv om du velger å ha ganske store biter så vil det bli mer enn gjennom"kokt".


 Brun kjøttet lett i en stekepanne litt etter litt.


Ha kjøttet over i en stor gryte og hell på nok vann til at det nesten dekker kjøttet. Trekk kjøttet på middels varme under lokk i ca en time. Da blir kjøttet svært mørt og avgir god smak.


Del løk i små båter, skrell poteter, gulrøtter og kålrabi og del de i terninger, skjær purre i ringer.


Mor har lært meg at når en skal bruke en purre så er det like greit å vaske og dele opp hele med en gang. De er veldig fine å ha i kjøleskap i plastpose. Da tar en bare en neve når en trenger det. Kan også fryses, men da helst i glass/boks, eller du kan blåse opp posen før de fryses. Poenget er at de ikke skal ligge tett sammen. 
Ha alt sammen oppi gryten sammen med kjøttet.


Krydre lett med pepper, timian og laurbærblad. Fyll på utvannet buljong til det akkuratt ikke dekker grønnsakene og la det hele trekke til grønnsakene er møre. 

Smak til med mer pepper og timian og ev. mer buljong dersom det trengs.

Dersom en ikke vil ha "grøtkonsistens" på lapskausen, men heller vil ha det litt mer som grønnsakssuppe så er en bare ferdig før. ;) Rør da også så lite som mulig, men pass på at det ikke brenner seg i bunnen.

 Dette er mat som trenger tid på seg. Stort sett så koker vi lapskausen så lenge som vi gidder å vente før vi sier at den er ferdig. Den blir også bare bedre og bedre for hver gang en varmer den opp syns jeg.

Det er dermed ikke middag som egner seg til en travel hverdag, men på late fridager om vinteren sånn som nå er det glimrende.

Ser kanskje ikke så lekkert ut, men sunt, godt og varmende!

Server med flatbrød med smør på.

Ingen kommentarer: