tirsdag, januar 25, 2011

Dagens ord - Dygd

Dagens ord er ment som en fremheving av ord som jeg syns blir brukt for lite, har morsom klang, eller som bare representerer dagens "følelse" på en eller annen måte.

Tidligere hadde jeg dagens ord på jobb sammen med en kollega. Det sluttet vi med når han sluttet, men i dag snublet jeg over et ord som jeg tenkte jeg skulle fremheve. (Og ja, til de av dere som leste forrige innlegg så er nok dette fortsettelsen på prokrastineringen...)

Sakset fra Wiki: "Ordet dygd kommer fra gresk (arete) og ifølge blant annet Sokrates er dygd kunnskap, og kan læres. Rett kunnskap fører til rett handling. Rett handling fører til lykke."

Og i følge Store norske leksikon: "Tradisjonen med å oversette ordet arete til 'dygd' fremhever forbindelsen til det å duge, å være dyktig eller flink til noe.

Hos Platon er moralsk dygd knyttet til viten, det er en menneskelig karaktertilstand som innebærer viten om og begrunnelse av hva som er godt og dårlig.

Hos Aristoteles er moralsk dygd en disposisjon hos mennesket til å føle det rette. Eks. på moralsk dygd hos Aristoteles er 'mot', 'måtehold', 'rettferdighet', 'vennlighet', 'ærlighet'."

Om det er en viten eller en følelse bryr ikke jeg meg så mye om, men det er jo helt klart at vi alle burde tenke på og prøve ut dygden. Det er jo nesten magisk: "Gjør det rette og bli lykkelig".

Etterstreb dygden folkens!

P.S. Hvordan de kom fra arete til dygd må noen som er flinkere enn meg i greske bøyingssystemer forklare... Jeg droppet vel greskkurset etter to uker tror jeg...

1 kommentar:

Alexi "Carry player #RUSSIABEST" Vasilikov sa...

xaxaxaxaxaxaxa cyka blyat gank mid or feed