tirsdag, januar 04, 2011

Tomatgryte med kjøttboller

Etter årets første treningsøkt (stolt!) var det nok en gang på tide med middag. I dag laget jeg en gammel favoritt som jeg har laget mange ganger. Svært enkelt, tar ikke lang tid og trenger ikke være veldig dyrt heller. Den kan varieres i det uendelige og tilpasses til mange ulike smaker.

Jeg har valgt å lage kjøttboller i dag, men en kan også bruke skinkebiff, strimlet biffkjøtt eller kylling.


Denne oppskriften holder til 2 sultne personer.

Kjøttboller:
  • 400 gr kjøttdeig 
  • 1 ss potetmel
  • 1 ss vann
  • smør/margarin til steking

Først lager du kjøttboller. Ha kjøttdeigen i en stor bolle sammen med potetmelet og 1 ss vann. Krydre lett med salt og pepper. Bland alt godt sammen.

Det går selvsagt an å lage mer spennende kjøttboller, men i dag gjorde jeg det veldig enkelt. Har du lyst å gjøre det hele litt mer gøy kan du tilsette finhakket hvitløk, eller vanlig løk. Kan også lage de sterkere med chillipasta, fersk chilli eller annet du måtte ønske. Krydder etter eget ønske. ;)

Bruk en spiseskje og ene hånden til å lage bollene. Jeg foretrekker å bruke latekshansker når jeg lager kjøttboller eller kjøttkaker. Det føles rett og slett bedre og de gjør det lettere å gå fra rått kjøtt til annen mat uten å måtte skure hendene. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver bolle.

Brun kjøttbollene i en stekepanne og legg de til side.

Tomatgryte:
  • 200 gr ris
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 1 boks hermetiske kikerter
  • 1 finhakket løk
  • 1/2 ss chillipasta (sambal oelek)
  • 6 cherrytomater delt i 2 eller 4
  • 1 dl vann
  • 2 ts sukker
  • 1/2 pakke ruccola
  • salt
  • pepper

Sett ris til koking.

Bruk finhakket løk og ha den sammen med tomater, kikerter (tøm av vannet i boksen først), chillipasta (jeg bruker ca 1 1/2 spiseskje, men jeg liker litt sterk mat), vann og litt sukker i en gryte. Krydre med salt og pepper. La dette putre til risen er ferdig.

Mens den putrer smaker du til med sukker, salt, pepper og chillipasta. Rett før servering rører du inn ruccola revet i biter og cherrytomatene.

Jeg serverer denne i dype boller. Dryss litt ruccola over som pynt.

Pris per porsjon ca 30,- kroner.

2 kommentarer:

Torunn sa...

Ok, rapport fra Siven sin tomatgryteoppskrift i versjon T.
Jeg droppet like godt hele riskokingen, kikerter er ganske mettende, og middag kl halv elleve betyr at det må være veeeldig lavterskelkokkelering. Dessuten hadde jeg bare jasminris i hus, ville helst brukt råris eller en type som ikke er så hvit i denne gryten, tror jeg. Sikkert fordi tomat og ris gir meg en assosiasjon til noe Mexicansk, og da innbiller jeg meg at det blir best med litt grovere ris.

Ellers brukte jeg chilipulver heller enn chilipaste (nok en gang fordi man tager hva man haver), og laget kjøttboller med egg og melk heller enn vann og potetmel, bare fordi det er det jeg har gjort før.

Godt var det, og mette ble vi og. Takk for inspirasjon!

Siven sa...

Hehe, du er nå søt da! Ble vel egentlig en helt annen rett det der, men hvis dere ble mette og fornøyde så skal jeg ikke klage jeg. :D