mandag, januar 03, 2011

Siv leser 2010

Det har blitt lest en del i 2010. Jeg er vel ikke en av de som leser aller fortest, men jeg har brukt litt tid på det... ;) 

Tenkte jeg skulle lage en oversikt sånn for min egen del. Kan jo være greit sånn til senere en gang å ha det. Er ikke sikker på om jeg klarer å få til en fullstendig liste, men gjør nå et forsøkt. 

Det ble en del bøker fra Bazar forlag. En slags "arv" fra en god venn av meg. Vi hadde bøker som felles interesse og bøkene jeg har etter han er ekstra kjære.

Har lest tre bøker av serien om Uthred av Bernard Cornwell. Gjennom øynene til Uthred ser en England, som kongerike, bli samlet under kong Alfred. Vikinger og action fra den ene siden til den andre.


  • Det siste kongeriket
  • Den hvite rytteren
  • Jarlene fra nord
Det er flere bøker i denne seien, men jeg har ikke kommet meg til hverken å kjøpe de eller lese de. Jeg er ikke helt tilhenger av slike serier der en prøver å skrive alle bøkene som frittstående. Det gjør det noe kjedsommelig å hele tiden bli "minnet på" ting som en allerede vet fra de tidligere bøkene. En gang skal jeg nok få lest resten.

Mer "vikingliv" ble det i Idun - Sagaen om Valhall, skrevet av Johanne Hildebrandt. Dette er den andre boken (frittstående) i en triologi. En litt rar blanding av norrøn mytoligi og "viking dagligliv". Mange navn en kjenner fra de norrøne gudene er brukt og de personlighetstrekk vi nå har lært tilhører de ulike er med til en viss grad.

 Den var ikke spennende nok til at jeg kjøpte resten av bøkene så denne prosjektet lar jeg nok ligge dødt.Etter all vikingtiden trengte jeg noe litt annet. Leste Mandelen av Nedjma. Boken ser deilig ut med nydelig rødt design, men insiden....nei det var ikke helt for meg. "En muslimsk kvinnes erotiske oppvåkning" står det på fremsiden. Rå, elegant, vulgær og sensuell, poetisk, lysten og moderne står det inni.

Jeg vet ikke jeg. For meg ble det for rått, for vulgært og for moderne. Jeg ser ikke det sensuelle og poetiske, men jeg ser helt klart lysten. Den selvnedverdigene lysten og forelskelsen som gjør at hovedpersonen lar seg utnytte om igjen og om igjen. Syns jeg...

Etter dette, skal en si sanselige, prosjektet måtte jeg lese noe som var veldig, veldig annerledes. Valget ble en bok av Lawrence Hill som heter Noen kjenner mitt navn.

En roman om en afrikansk jente som ble hentet fra sin lille landsby i Afrika av slavehandlere og fraktet til Amerika. De lidelsene hun måtte gjennomgå og hva som kom etter det igjen. Historien er fortalt fra hennes ståsted og jeg likte den jeg. Jeg glemte flere ganger i løpet av boken at den var skrevet av en mann og syns synspunktene var godt balansert. Litt historisk innsikt byr den på, men ikke til de grader at det går på bekostningen av det som er en god historie som kunne ha vært sann. Helt klart en bok jeg kan anbefale!


Etter denne veldig gode boken leste jeg en bok jeg ikke husker noe av! :( Den har virkelig ikke satt noen spor så jeg vet ikke helt hva mer jeg skal si om den.

Boken det er snakk om er Mine drømmers land, skrevet av Meercie Briffa.

Vet ikke om det er fordi boken ikke var noe særlig, eller om det var jeg som ikke var helt konsentrert de ukene, men det spørs om ikke denne må leses en gang til... Vanligvis husker jeg det aller best hvis boken jeg leser er dårlig, så det kan være jeg skal gi den en sjanse. :)

Dette er også del av en triologi (dette er første bok) så det kan jo være dette blir et prosjekt jeg må begynne på når jeg er ferdig med de to jeg nå jobber med.


Det meldte seg litt viking-abstinenser etter dette og jeg var litt "tom" for bok i hylla, så da releste jeg den 4 og siste boken i serien om Arn, skrevet at Jan Guillou. Jeg har tidligere lest hele serien, men like den siste boken best. Dette er en serien jeg liker veldig godt og syns generelt Guillou skriver bra.

Filmene som er basert på denne bokserien er vel ikke like gode, men det skal det vel godt gjøres å få til. Syns allikevel de er godt laget så vil gjerne anbefale de også når jeg først er i gang. :)


Jeg gikk på bokhandelen og plukket opp den rareste boken jeg fant.... The selected works of T.S. Spivet - A novel skrevet av Reif Larsen


Den er akkurat like rar på innsiden som den ser ut som. Jeg har derfor ikke lest den ferdig enda..... Jeg tror jeg må ha fokus og en del tid til å bare sitte og lese hvis jeg skal få denne ferdig. Formatet er også litt rart så det er ikke en bok som egner seg til å ha i veska. Siden jeg leser en del på farten så fungerer ikke det..

Den handler egentlig om en ca 12 år gammel gutt som er litt over gjennomsnittet smart. Han er vel så smart at det grenser til mild galskap, men det er finurlig og nytt. Han legger ut på spennende eventyr etter at han får vite at han skal hedres for en artikkel han har vært med å skrive.

Jeg skal komme tilbake til hvordan det hele går og hva jeg syns når jeg har fått jobbet meg igjennom den. For nå så får den stå i hylla og se morsom ut. ;)

De neste bøkene jeg leste handlet om ungdommer som var/er noe eldre, men ikke mye. Eller kanskje veldig mye eldre... Jeg leste de tre første bøkene i Twilight-serien skrevet av Stephenie Meyer.

Det er tenåringsangst, vampyrer, varulver, kjærlighet og en masse masse annet. Det er passe hjernedødt til at en kan lese det på bussen og ellers hvor det måtte passe, men det er også godt nok skrevet til at det går an for voksent publikum også. Jeg har nå alltid latt meg fasinere av det overnaturlige også da... :)Hvis en er en av de som kan leve seg inn i ting selv om en vet at det eeeeegentlig ikke går an i virkeligheten så burde en kunne kose seg gjennom disse. :)

Helt til slutt på året, ble det enda litt mer viking... :)

Skulle egentlig inn på bokhandlen og hente de siste i tidligere nevnte serien om Uthred, men så husket jeg ikke hvor mange bøker av seriene jeg hadde lest da jeg stod der... Plukket dermed med meg den første boka om Eirik Raude i steden, Skipet og Sverdet. De to bøkene er skrevet av Preben Mørkbak. Den andre boka har undertittelen Plogen og Sangen. Den plukket jeg opp rett etter jeg var ferdig med den første.De var gode de altså.... vil gjerne dra litt på det, for det var partier, ja innimellom flere sider, som jeg bare måtte hoppe over.... Av en eller annen grunn er det lagt veldig stor vekt på Eirik Raudes kommunikasjon med en overnaturlig isbjørn, sang i fjellet og diverse andre ting som tydelig blir fremprovosert av inntak av giftstoffer og hallusinogener. Klarte ikke helt å se verdien i det, men historien rundt er ellers helt ok.

Tror ikke jeg vil anbefale disse, men dersom en har interesse for akkurat denne mannens historie så er det ikke SÅ galt. :)

Jeg tror jammen det var nesten alle... jeg har lest litt annet også innimellom. Releste noen Harry Potter bøker før jeg skulle se siste filmen som kom ut nå i november. Tror også jeg releste en bok eller to fra Isfolke-serien tidligere i år. Rett og slett fordi det var søndag og jeg ikke hadde ny bok. Når jeg var yngre leste jeg hele serien flere ganger og noen av bøkene leste jeg MANGE ganger. ER vel kanskje der interessen for det overnaturlige kommer fra...

Hmmm, søren og... nå kom jeg på to til.. Leste Havfruestolen av Sue Monk Kidd og Paulo Coelho sin Seierherren står alene. Gode bøker begge to, men veldig, veldig ulike. Tror jeg må ta de for meg senere en gang. Nå er det seint.

Jeg gleder meg til et nytt år med lesing jeg.. Kanskje flere kokebøker dette året... ;)

3 kommentarer:

Line sa...

Takk for hyggeleg kommentar:o) Såg eg hadde gløymt å få med at ein kan variere potetene med både ris, pasta og nudlar...det er no tatt med. I opprinnelsen serverte eg den med ris, men så var det ein gang eg hadde gløymt å kjøpe inn ris, butikken var stengt, gjestane var venta kvart augneblikk og då var gode råd dyre...Dermed vart løysninga poteter, noko som viste seg å vere overraskande velsmakande;o)
Takk for mange gode boktips her:o)
Ha ein fin dag. Klem, Line

Silje B sa...

Heisann Siv :-)

Godt nyttår!

Bare lurte på om du er på Bokelskere.no, så jeg kan følge deg der? Der får man lett samlet oversikt over alt man har lest pr år (så fremt man er flink å legge inn dato for når man fullførte bok

Siven sa...

Hei hei!

Og godt nyttår til deg også!

Ja, jeg har en profil på Bokelskere.no, men jeg har ikke brukt den så mye.

Antar jeg burde oppdatere den... :)

Hvis du vil finne meg så er vel profilen Siviso tror jeg, men det er sørgelig lite informasjon der.