søndag, februar 20, 2011

Skillingsboller

I helgen blir det innimellom baking. Denne gangen tar jeg med fremgangsmåte på skillingsboller. Dette har vært en av mine favorittboller hele barndommen og mamma sine var selvsagt best. Jeg kan desverre ikke love at mine blir like bra.


Ingredienser (20 - 30 boller):

  • 100 gr smør
  • 4 dl melk
  • 50 gr gjær
  • 1 ts kardemomme
  • ca 700 gr mel (12-13 dl)
  • 5 ss sukker
  • 2 ts kanel

Smelt smør og bland i melken. Temperaturen justeres til ca 37 grader. Smuldre gjæren i en stor bolle og bland den ut i melkeblandingen.

Sukker og kardemomme tilsettes og blandes inn før melet tilsettes og røres inn litt etter litt. Elt sammen til deigen er jevn og slipper bollen.

Hev deigen til den er dobbel størrelse. Dette tar ca en time.

Ta deigen ut av bollen og elt den igjen. Jeg elter med smør i steden for mel. Pensler da et tynt lag smør på underlaget/benken i steden for å strø mel på. Dette gjør at deigen ikke blir for tung og hard.

Del deigen i to emner. Kjevle deigen ut til et rektangel. Strø sukker og kanel utover hele flaten. Rull deigen sammen fra langsiden og skjær så skiver på ca 3 cm tykkelse.


Legg bollene på en papirkledd stekeplate eller rist og la de etterheve i ca 15 - 20 minutter. I mens kan ovnen varmes til ca 220 grader.Strø sukker over bollene før de stekes i ca 8 - 10 minutter.  Dersom bollene dine hever seg litt ekstra (som de innimellom gjør) så må de også steke lenger. Se det an i forhold til din egen ovn.


Nå skal resten av solfylt søndag nytes til fulle! Tudelu!

2 kommentarer:

Stines strikkeblogg sa...

Nam!

Siven sa...

Ja, det ble ikke så verst. :)

Er forresten skikkelig misunnelig på strikkeferdighetene dine. Jeg nyter godt av andre sine evner i steden jeg... :)