tirsdag, februar 01, 2011

Blomkål- og brokkolisuppe med ostetortilla

Jeg har sagt flere ganger i det siste at det går an å lage skikkelig mat selv om det bare er til en selv. Jeg måtte derfor ta meg selv litt i nakken i dag og faktisk lage noe. Det har blitt mye ferdigmat, restaurantmat osv i det siste.

I dag har jeg vært flink! Overtid, trening OG hjemmelaget middag. Ikke bare hjemmelaget, men sunn, billig, enkel og rask middag!

Ideen dukket opp i lunsjen i dag faktisk. Det er blitt MYE suppe i januar, men jeg fortsetter med fatt mot inn i februar! Prøvde å finne noe som ikke inneholdt tomater for det har jeg spist (nesten) for mye av i år. Siden jeg er veldig glad både i brokkoli og blomkål så kom dette litt av seg selv.


Til 1 person (holder kanskje til to) trenger du:
 • 1 løk
 • smør til steking
 • 200 gr brokkoli
 • 200 gr blomkål
 • 4 dl utblandet grønnsaksbuljong
 • 2 ss smør
 • 5 ss hvetemel
 • 2 dl matfløte/melk
 • 1 ts pepper
 • 150 gr revet jarlsberg
 • 1 tortillalefse

Kutt løken i små terninger og surr den i smør i en gryte. Når løken er mør tilsetter du blomkålen, halvparten av brokkolien og buljongen. La dette koke til grønnsakene er møre (ca 10 minutter).

Når den er kokt moser du blandingen med en stavmikser.

Smelt smør og rør hvetemelet godt inn slik at det ikke er klumpete (det skal ikke bli brunt så pass på varmen). Tilsett fløten/melken litt etter litt og rør dette jevnt.

Bland melkeblandingen sammen med grønnsaksmosen i en gryte. Smak til med pepper og ev. salt. Jeg brukte ikke salt i denne da jeg syns buljonen holder, men det er smak og behag.

Dette er tidspunktet der du ser om suppen er for tynn eller for tykk. Tilsett mer melk dersom den er for tykk og la den koke inn litt før du går videre dersom den er for tynn. 

Ha oppi resten av blomkålen (delt i små buketter) og la suppen stå og putre/trekke. Og som i alle tilfeller når en "koker" melk eller fløte så må en passe på litt. Det koker FORT over! Det hold på å gå helt galt her i dag. :)

Jeg laget for store buketter og brente derfor både leppe og tunge...

Del en tortillalefse i to. Legg ca 100 gr av osten (spar nok ost til at du kan drysse over suppen) utover den ene halvdelen og legg den andre halvdelen på toppen. Legg lefsen i en tørr stekepanne på middels varme. La den ligge til osten er smeltet og den har blitt lett brun på ene siden. Snu den og la den brunes på den andre siden også. 
Når lefsen er ferdig "stekt" så er suppen også klar til servering.

Aus opp en stor porsjon med suppe (pass på å få med noen av de deilige brokkolibitene, dryss ost og litt grovmalt pepper over. Server med ostetortillaen delt i trekanter.


Ostetortillaen kan brukes til nesten ALT! Litt chilli er godt inni der, ev. andre krydder du liker. Kan brukes til gryter, supper, eggeretter osv osv. De er også veldig gode helt for seg selv. Prøv sammen med guacamole! Så har du noen ekstra etter tacomiddagen i helga så vet du hva du skal gjøre. ;)

Ingen kommentarer: